Alvásszakértő

Állatok, akik az alvás bajnokai

2015. május 24. - naturevic

Dolgozó, felnőtt emberként számtalan esetben érezhetjük azt, hogy egyszerűen nem tudunk eleget aludni. Valami mindig van, ami miatt fel kell kelni, és sokszor az egész nap is kevés lenne arra, hogy rendesen kialudjuk magunkat. Nos, a jelek szerint nem csak mi érezzük így, az állatvilágban is előfordulnak olyan fajok, akik egyszerűen nem tudnak eleget aludni.

Az orrunk előtt alussza át a napot a macska

A macska különösen idegesítő lehet egy olyan ember számára, aki folyamatos alváshiánnyal küzd: vitathatatlanul aranyos, ahogyan alszik, de mikor fáradtak vagyunk, és nem aludhatunk, nem túl felemelő nézni, hogy ő milyen jólesően durmol a kanapén. Egy átlagos macska egyébként körülbelül 16-18 órát alszik a 24-ből, persze az alvás mélysége változó.

shutterstock_135099041_kicsi.jpg

Még ébren is olyan, mintha aludna a lajhár

A lajhárt hagyományosan nagyon lusta állatnak tartják, de ez a mítosz nemrégiben megdőlt. Bár úgy néz ki, mintha egész nap aludna, valójában mindössze 9,6 órát alszik átlagosan, ami valljuk be, nem sok. Az idő nagy részében azonban valóban nem túl aktív, pihenéssel tölti a napjait, és mikor mozog, akkor is olyan, mint a lassított felvétel, így a lusta jelző talán mégiscsak alkalmazható rá.

Álmában vécézik a koala

Nem feltétlenül ugrik be elsőre, mikor a lusta állatokról beszélünk, pedig az egyik leglustább kétségtelenül a koala. Ez az állat a nap 24 órájából 22-t képes a legnagyobb nyugalommal végigaludni. A maradék időben intézi az egyéb szükségleteit, mint például az evés, illetve a párzás – még az ürítést is álmában végzi!

Alszik, mint a mormota 

A fenti mondást bizonyára mindannyian hallottuk már. A rágcsáló azonban egyáltalán nem alszik extrém sokat, az alvással való beazonosítást azzal érdemelte ki, hogy az év felében téli álmot alszik. Az év másik felében teljesen átlagosnak mondható életet él, nappal vadászik és eszik, éjjel alszik.

Negatív rekorderek

A hétalvó állatok után tegyünk említést azokról is, akik a másik végletet képviselik, vagyis nagyon keveset alszanak. Ebben élen jár a zsiráf, aki a 24-ből mindössze 2 órát tölt alvással naponta, és azt is 5-10 perces szakaszokban. Nem sokkal marad el mögötte az ázsiai elefánt, aki naponta 3 órát durmol, hasonlóan az európai őzhöz. Ezek az állatok rendszerint nem is alszanak túl mélyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://alvasszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr397486708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása