Alvásszakértő

Fel szabad-e ébreszteni az alvajárót?

2015. november 20. - naturevic

 

Az alvajárás jelensége a filmekben nagyon viccesnek tűnhet, a valóságban azonban korántsem az. Igaz, hogy egy alvajáró úgy néz ki, mintha teljesen éber lenne, beszél, jár, tesz-vesz, de valójában alszik. Éppen ezért elég komoly veszélynek teheti ki magát az éjszakai akciói közben, balesetek érhetik, veszélyes mutatványokat vihet véghez. Van azonban egy olyan elmélet, mely szerint nem szabad felkelteni az alvajárót, így sokan nem tudják, mi a teendő ilyenkor: felébresszük az alvajárót, vagy inkább hagyjuk békén, és reménykedjünk benne, hogy nem fog kárt tenni magában, vagy a környezetében?

29426288_m.jpg

Tovább

Így rakd össze a tökéletes ágyat!

Ahhoz, hogy igazán ki tudjuk magunkat aludni minden nap, nagyon fontos, hogy jó legyen az ágyunk. Ez azonban mindenkinek mást jelent, ezért aligha fogunk egyetemes tanácsot kapni arra vonatkozóan, hogy milyen a jó ágy. Annyi segítség azonban adható a témában, hogy milyen szempontokat tartsunk szem előtt, amikor kiválasztjuk álmaink ágyát, amiben garantáltan kipihenjük majd magunkat minden éjjel.

44861779_m.jpg

Tovább

Trükkök elalváshoz: mi segít, ha nem tudsz aludni?

Ha Te is azok közé tartozol, akik lefekvés előtt úgy érzik, leragadnak a szemei, aztán álmatlanul forgolódnak, esetleg többször is ébrednek éjjel, alighanem az alvászavarosok táborát erősíted. Ez szinte népbetegségnek számít napjainkban, köszönhetően a rengeteg elvárásnak, követelménynek és stressznek, amivel nap, mint nap kénytelenek vagyunk szembesülni. A legjobb megoldást logikusan az jelenti, ha lassítunk, és visszafogjuk a stresszt, ezt azonban nem mindig lehet megtenni. Ilyenkor érdemes megnézni, milyen praktikákkal lehet megkönnyíteni és pihentetőbbé tenni az alvást.

Mi segíthet elaludni?

Levendula. A levendulának köztudottan nagyon jó hatása van az alvásra. A levendula megnyugtat és ellazít, így mindenféle módon érdemes bevetni alvás előtt: tehetünk illóolajat a fürdővízbe, a párologtatóba, vagy akár levendula párnát is használhatunk, így egész éjszaka során biztosíthatjuk magunknak a nyugodt pihenést.

41803198_m.jpg

Bor. Természetesen csak mértékkel, de a bor is sokat segíthet az elalvásban. Egy fárasztó nap után nagyon jól tud esni egy pohár jó minőségű bor, és segíthet megszabadulni a felgyülemlett feszültségtől, stressztől. Ha viszont túlzásba visszük, ellenkező hatást érhetünk el!

Forró fürdő. Elnyúlni egy kád jó forró vízben szintén nagyban hozzájárul ahhoz, hogy meg tudjunk szabadulni a nyomasztó, kellemetlen gondolatoktól, a munkahelyi kötelességeink kísértetétől. Alkalmazhatjuk hozzá a már említett levendulás illóolajat, így lesz igazán hatásos.

Szánjunk magunkra egy kis időt! Minden nap végén legyen legalább pár percünk, amikor azzal foglalkozunk, amivel szeretnénk, bármi legyen is az! Ez a legjobb módja annak, hogy rendesen kikapcsoljuk az agyunkat lefekvés előtt, és ráhangolódjunk a pihenésre.

Tökéletes kényelem. Tegyünk meg mindent azért, hogy az ágyunk tökéletesen kényelmes legyen! Fordítsunk nagy gondot a matrac kiválasztására, de ne vegyük félvállról az ágynemű kérdését se, mert ezen is nagyon sok múlik. Ha valami nem stimmel az ágyunkban, borítékolható, hogy nem fogunk jól aludni.

Miért nem ajánlott enni alvás előtt?

 

Biztos sokszor hallottad már, hogy ne tömd tele magad elalvás előtt. Elég sokszor elhangzik ez az intelem, a magyarázat azonban kevésbé. Éppen ezért, jó néhány ember csak legyint, és boldogan nyitogatja a hűtőt este 10-kor, és eszik meg bármit, ami a keze ügyébe kerül. Abba most ne menjünk bele, hogy az ideális testsúly szempontjából sem túl szerencsés ilyen későn nekiesni a hűtőszekrénynek, bár ez is tény. Van azonban más oka is annak, hogy jobb ezt mellőzni, méghozzá az, hogy az alvásunk rovására megy, ha túlságosan teli hassal fekszünk le. De vajon mi ennek az oka, miért rossz, ha sokat eszünk alvás előtt?

shutterstock_113204029.jpg

Tovább

Az alvás 5 pozitív hatása

Aludni szinte mindenki szeret, egész egyszerűen azért, mert nagyon jól esik ledőlni és pihenni, ha elfáradtunk. Igazából élettanilag is szüksége van a szervezetünknek az alvásra, hiszen a testünknek pihennie is kell néha, hogy fenn tudja tartani a funkcióit, és megfelelően tudjon működni. Hosszú távon nem is bírjuk ki alvás nélkül, kísérletek bizonyították, hogy már négy nap után hallucinációk lépnek fel, a koncentrációs képesség pedig folyamatosan romlik. Mindemellett igen ramatyul érzi magát az, aki sokáig nem alszik, és ez bizony látszik is rajta.

shutterstock_184441376.jpg

Tovább

Miért szeretjük a kókuszmatracot?

 

A kókuszmatracok elég nagy népszerűségnek örvendenek mostanában, nagyon sokan vásárolják őket akár maguknak, akár gyermekeik számára. Ez a nagy közkedveltség a kókuszmatracok kedvező tulajdonságainak köszönhető. Nagyon sok olyan jellemzőjük van ugyanis, amik egyrészt, önmagukban szimpatikusak lehetnek, másrészt, rendkívül praktikussá teszik a használatukat, harmadrészt pedig az egészségünkre is jó hatással vannak.

 

shutterstock_258076067.jpg

Tovább

Miért vagyunk mindig fáradtak?

 

Szinte minden embernek mások az alvási szokásai, ami az eltérő alvásigényből ered. Érdekes, hogy a többség azonban egyetért abban, hogy úgy érzik, nem alszanak eleget, nem tudnak megfelelő időt pihenni. Minimum elgondolkodtató, hogy ha 10 embert megkérdezünk, 8 biztosan azt mondja, ha rajta múlna, bizony tudna többet aludni. Vajon miért érezzük magunkat ennyire kialvatlannak folyamatosan? Miért nem tudjuk magunkat kipihenni?

shutterstock_305385041.jpg

Tovább

A leggyakoribb gondok az együttalvással

 

Amikor egy pár úgy dönt, a továbbiakban együtt szeretnének élni, ez általában közös ággyal is jár. Az együttalvás a többség számára nagyon szép és intim dolog, azonban szép számmal akadnak olyanok is, akik kifejezetten szenvednek vele. Ennek több oka is lehet, legtöbb azonban orvosolható. A közös megoldás keresése helyett azonban sajnos sok pár dönt úgy, hogy inkább külön alszik, annak ellenére, hogy nem feltétlenül kellene. A leggyakoribb alvásgondok ugyanis megoldhatók úgy, hogy mindkét félnek jó legyen.

shutterstock_164433503.jpg

Tovább

Meddig bírja az ember alvás nélkül?

 

Hányszor érezted már úgy esténként egy hosszúra nyúlt nap után, hogy egy percig nem bírod tovább, aludnod kell? Ugye sokszor? Nos, természetesen bírnád még, hiszen az ember nem csak reggeltől estig képes ébren maradni. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy van egy határ, amikor a szervezet nem nagyon tolerálja már az ébrenlétet. Persze először különböző jelekkel próbálja a tudtunkra adni, hogy ideje lenne pihenni, azonban ha ezt nem tesszük meg, komoly következményei lehetnek. Már az is meglátszik rajtunk, ha pár napig kevesebbet alszunk, mint szoktunk: nem tudunk a munkára odafigyelni, koncentrálni, romlik a teljesítményünk, ezzel párhuzamosan pedig növekszik a stressz szintünk.

shutterstock_285725876.jpg

Tovább

Félelem az alvástól – mi lehet az oka?

Mi, emberek sok mindentől vagyunk képesek félni. A többség persze olyan kézenfekvő dolgoktól fél, mint például a halál, a fájdalom, vagy a kifejezetten ijesztő helyzetek. Vannak azonban olyan emberek is, akik teljesen hétköznapi dolgoktól félnek, bizonyos állatokról (pókok, különböző rovarok), és olyanok is, akiknek a félelme elsőre némileg megmosolyogtató. Nem nagyon illik azonban kinevetni őket, mert bár viccesnek tűnhet, ha valaki fél például az alvástól, az érintett számára ez egy valós és komoly félelem, szorongás, ami nagyon megkeserítheti a mindennapjait. Márpedig ilyen valóbaj létezik, az alvástól való félelem jelenségét clinofóbiának nevezik.

Tovább
süti beállítások módosítása