Alvásszakértő

Fel szabad-e ébreszteni az alvajárót?

2015. november 20. - naturevic

 

Az alvajárás jelensége a filmekben nagyon viccesnek tűnhet, a valóságban azonban korántsem az. Igaz, hogy egy alvajáró úgy néz ki, mintha teljesen éber lenne, beszél, jár, tesz-vesz, de valójában alszik. Éppen ezért elég komoly veszélynek teheti ki magát az éjszakai akciói közben, balesetek érhetik, veszélyes mutatványokat vihet véghez. Van azonban egy olyan elmélet, mely szerint nem szabad felkelteni az alvajárót, így sokan nem tudják, mi a teendő ilyenkor: felébresszük az alvajárót, vagy inkább hagyjuk békén, és reménykedjünk benne, hogy nem fog kárt tenni magában, vagy a környezetében?

29426288_m.jpg

Mélyen alszik az alvajáró

Az alvajárás olyan probléma, ami főként alváshiányos embereknél jelentkezik, de komoly stressz is kiválthatja. Egy alvajáró úgy néz ki, mintha ébren lenne, de ez csak a látszat: valójában ez éppen azon szakasza az alvásnak, ami a legmélyebb. Kiválthatják még gyógyszerek, vagy túlzott alkoholfogyasztás, de öröklődik is. Nagyon fontos, hogy egy alvajáró embernek olyan környezetet alakítsunk ki, ami biztonságos a számára. Lehetőleg ne juthasson ki a házból, még jobb, ha a szobájából sem, és minél kevesebb olyan tárgy legyen körülötte, amivel kárt tehet magában. Segíthet, ha alvás előtti rutint alakítunk ki, aminek segítségével ellazulhatunk, kikapcsolhatjuk kicsit az agyunkat, de szükség esetén antidepresszánsok szedése is lehetséges.

 

Akkor felébresszük az alvajárót, vagy ne?

Az, hogy nem szabad felébreszteni egy alvajárót, nem igaz, bár tény, hogy ha rosszul csináljuk, lehet veszélyes. Ha ilyen éjszakai akcióval találkozunk, legjobb, ha szépen kézen fogjuk az érintettet, és visszavezetjük az ágyába. Előfordulhat azonban, hogy ez a módszer nem hatásos. Ebben az esetben bizony nem marad más, mint az ébresztés. Semmiképp ne rázzuk meg az alvajárót, ne durván ébresszük, mert megijedhet, és agresszívvá válhat velünk szemben – ez adja az alapját annak az elméletnek, hogy az alvajárót nem szabad ébreszteni. Pedig fel szabad, de érdemes inkább valamilyen zajt csapni, tisztes távolságból, ettől ugyanis magához tér, de a testi épségünk se kerül veszélybe.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alvasszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr108093426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.11.20. 16:17:15

Zajt csapni lakóházban működhet, de panelben tartós következményei lehetnek :(
süti beállítások módosítása