Alvásszakértő

Így hat az egészségedre az, ahogyan alszol

2015. április 25. - naturevic

Egy éjszaka során többször is pozíciót változtatunk, és ahány ember, annyiféle módon szeret leginkább aludni. Bár többször is megfordulunk, elmozdulunk alvás közben, legtöbbünknek mégis megvan a kedvenc alvási pozíciója: hanyatt, hason, jobb oldalon, bal oldalon, illetve ezek végtelen kombinációja. Azt viszont kevesen tudják, hogy az alvási pózok közül nem mindegyik van éppen kedvező hatással az egészségünkre. Vajon hogyan hatnak ránk az alvás során felvett testhelyzetek?

Hanyatt fekvés 

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a háton való alvás a legkedvezőbb a testünk számára. Ez ugyanis nem terheli annyira a nyakat és a gerincet, mint más testhelyzetek, hiszen nem kényszeríti görbe helyzetbe, és a kellő alátámasztás is megvan. Egy plusz indok, hogy a háton fekvés a szépségnek is kedvez, ugyanis nem gyűrjük össze arcbőrünket a párnán, így kevésbé hamar alakulnak ki ráncok. Gyakrabban fordul elő ugyanakkor ebben a pózban alvási apnoé, valamint horkolás.

shutterstock_167614919_kicsi.jpg

Oldalt fekvés 

A bal oldalon való fekvés ideális azok számára, akik gyomorpanaszokkal, például refluxszal küzdenek. Ennek azonban ára van, ugyanis ez a pozíció nagyon megterheli a tüdőt és a gyomrot, emellett ébredhetünk a karunk zsibbadására is, hiszen könnyen ráfeküdhetünk. Ez természetesen a jobb oldalon való alvásra is igaz. A gerinc és a nyak számára is megterhelő ez a pozíció, gyakran kelhetünk reggel úgy, hogy elaludtuk a nyakunkat, hátunkat, ami akár napokig is fájhat.

Hason fekvés 

Ezt tartják a legegészségtelenebb alvási póznak, ugyanakkor sok ember számára ez a legkényelmesebb. Természetesen van előnye is: a horkolás ebben a testhelyzetben a legkevésbé valószínű, és az apnoé is ritkábban alakul ki, azonban a gerinc a háti és a nyaki részen egyaránt komoly terhelésnek van így kitéve. A csípő alá tett párna sokat segíthet a gerinc rendellenes tartásának mérséklésében, érdemes ezzel próbálkozni, ha mindenképpen hason szeretnénk aludni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alvasszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr237398198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása