Alvásszakértő

Félelem az alvástól – mi lehet az oka?

2015. szeptember 02. - naturevic

Mi, emberek sok mindentől vagyunk képesek félni. A többség persze olyan kézenfekvő dolgoktól fél, mint például a halál, a fájdalom, vagy a kifejezetten ijesztő helyzetek. Vannak azonban olyan emberek is, akik teljesen hétköznapi dolgoktól félnek, bizonyos állatokról (pókok, különböző rovarok), és olyanok is, akiknek a félelme elsőre némileg megmosolyogtató. Nem nagyon illik azonban kinevetni őket, mert bár viccesnek tűnhet, ha valaki fél például az alvástól, az érintett számára ez egy valós és komoly félelem, szorongás, ami nagyon megkeserítheti a mindennapjait. Márpedig ilyen valóbaj létezik, az alvástól való félelem jelenségét clinofóbiának nevezik.

Miért is félnek az alvástól a clinofóbiások?

Le kell szögezni, hogy a clinofóbiások a legtöbb esetben nem kifejezetten az alvástól félnek, sokkal inkább attól, hogy történik velük valami, miközben alszanak. Páran amiatt aggódnak, hogy alvás közben esetleg meghalnak – ennek alapja, hogy tulajdonképpen nem is egy ritka jelenség, hogy – főleg idős – emberek álmukban halnak meg, egyszerűen örökre elalszanak. Fiataloknál persze erre eléggé minimális az esély, azonban a clinofóbiások félelmei irracionálisak, így ez nem igazán nyugtatja meg őket. Persze ők is szoktak aludni, mert egyszerűen muszáj, de általában elég komoly alvászavarral küzdenek, és jellemzően nem is alszanak többet annál, amennyit nagyon muszáj. A probléma hosszas terápiával javítható, de nem mindig gyógyítható meg teljesen.

shutterstock_165362696.jpg

Más okból is lehet félni

Az elalvástól való félelem gyerekek körében is jellemző. Az ő okaik sokkal érthetőbbek a többség számára, tekintve, hogy még csak gyerekek. Általában az áll a háttérben, hogy rosszat álmodnak, emiatt félnek újra elaludni. Segíthet ilyenkor a szülők mellé bújás, vagy ha csak valamelyik szülő ott van, amíg a gyermek elalszik. Az is lehet a probléma gyökere, hogy a gyermek nem konkrétan az alvástól fél, hanem a lámpaoltástól, a sötétségtől. Ebben az esetben megoldást nyújthat egy gyenge fényű kislámpa, amitől nem lesz annyira világos, hogy zavarja a gyerek álmát, de ahhoz elég, hogy meglegyen a biztonságérzete.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alvasszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr607752754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása