Alvásszakértő

Túl sokat alszol? Betegség jele is lehet!

2015. június 28. - naturevic

Aki sokat alszik, keveset él – tartja a mondás, azonban ennél jóval komolyabb problémákra is fény derülhet, ha valaki túl sok időt tölt a pihe-puha ágyában. A túl sok alvás ugyanis akár betegségek jelenlétére is utalhat, kiváltképp akkor, ha hirtelen jelentkezik, korábban nem volt jellemző. Azon túl pedig, hogy meglévő betegséfeket fedhet fel, még okozhat is néhányat, ugyanis néhány krónikus egészségügyi probléma kialakulása bizony összefügg a túlzott mértékű szunyálással, mint például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri gondok.

Mennyi a normális? 

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, sokat alszunk-e, első körben azt kell tudnunk, hogy mennyi a normális mennyiségű alvás. Egyetemes szabály erre nincs, ugyanis az emberek eltérőek, az alvásigényük is más. A szakértők 7-9 órában határozzák meg egy felnőtt ember egészséges alvásszükségletét. Ami ennél több vagy kevesebb, az már a túl sok, vagy túl kevés kategóriába esik. Alkalmanként persze előfordulhat, hogy egy hajtósabb, stresszesebb időszak után több pihenésre van szükségünk. Ez még nem utal gondra, az azonban igen, ha mindig kialvatlannak érezzük magunkat, akkor is, ha kellő ideig aludtunk.

shutterstock_56412610_kicsi.jpg

De mit is jelezhet a sok alvás?

  • Alvászavart. Az emberek nagy része szenved attól, hogy nem tud elég mélyen és pihentetően aludni, sokszor felébred éjszakánként. Így hiába elég az óraszám, nem tudnak megfelelően pihenni.
  • Alvási apnoét. Ez azt jelenti, hogy alvás közben nem mindig normális a légzés, néha kimarad, ami megszakítja a normál alvásritmust, így nem tudja az érintett kipihenni magát.
  • Depressziót. Ha az alváshiányhoz közöny, levertség, általános rosszkedv és pesszimista gondolkodás, elszigetelődés is társul, joggal gyanakodhatunk depresszióra.
  • Vashiányt, vérszegénységet. Ezek tipikus tünete a fáradtság, aluszékonyság, aminek az az oka, hogy a szervezet energiaszintje lecsökken.
  • Daganatos betegségeket. Ha a megnövekedett alvásigény mellett azt is észrevesszük, hogy egy-egy testrészünkben fájdalmat érzünk, forduljunk orvoshoz! Akár daganatos megbetegedéseket is jelezhet ugyanis a két tünet egyszerre!

A bejegyzés trackback címe:

https://alvasszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr917579904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása