Alvásszakértő

Miért vagyunk mindig fáradtak?

2015. október 02. - naturevic

 

Szinte minden embernek mások az alvási szokásai, ami az eltérő alvásigényből ered. Érdekes, hogy a többség azonban egyetért abban, hogy úgy érzik, nem alszanak eleget, nem tudnak megfelelő időt pihenni. Minimum elgondolkodtató, hogy ha 10 embert megkérdezünk, 8 biztosan azt mondja, ha rajta múlna, bizony tudna többet aludni. Vajon miért érezzük magunkat ennyire kialvatlannak folyamatosan? Miért nem tudjuk magunkat kipihenni?

shutterstock_305385041.jpg

Későn fekszünk, korán kelünk

Első ránézésre úgy tűnhet, mi magunk okozzuk a problémát: későn fekszünk le, ugyanakkor korán kelünk reggel. Mondhatnánk, hogy egyszerű a megoldás, feküdjünk le korábban, máris többet alszunk. Sajnos azonban ez nem ilyen könnyű, hiszen nem mindenki jókedvéből van fent késő estig. Az emberek többsége örül, ha este 6-ra hazaesik a munkából, még ezután kell vacsorát készíteni, esetleg a hobbival foglalkozni, családosoknak a gyerekekkel időt tölteni, átnézni a leckét. Persze mindemellett ott a mosogatnivaló, a szennyes ruha, és egyéb házimunka. Ezek úgy el tudnak húzódni, hogy 10-11 előtt biztos nem kerül ágyba az ember. Ha pedig még magunkra is szeretnénk egy kis időt fordítani, máris éjfél, reggel 5-6-kor pedig kelni kell ismét.

 

Tetézik a bajt az alvászavarok

Súlyosbítja a helyzetet az a tény, hogy az emberek nagy része bizony alvászavarokkal is küzd. Vagyis nem olyan egyszerű a helyzet, hogy fogjuk magunkat, lefekszünk, elalszunk, aztán reggel felébredünk. Nagyon sokan szenvednek már az elalvással is: álmatlanul forgolódnak akár órákon keresztül is, mire végre sikerül álomba merülni. És még ilyenkor is előfordul, hogy meg-megébred az ember éjszaka, valami felkelti, és ismét probléma van a visszaalvással. Sokan küzdenek azzal is, hogy nem tudnak elég mélyen aludni, csupán felületesen, és minden kis neszre felriadnak, össze-vissza forgolódnak éjjel. Így pedig persze, hogy az ember reggelente úgy érzi, mintha 5 percet sem aludt volna. 

A megoldás sok esetben a stressz elűzése és a megfelelő alvási körülmények megteremtése, hogy mélyen aludhassunk. A házimunkát pedig ne akarjuk egyszerre elvégezni, minden nap egy kicsit, így korábban kerülhetünk ágyba!

A bejegyzés trackback címe:

https://alvasszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr367880732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása