Alvásszakértő

Meddig bírja az ember alvás nélkül?

2015. szeptember 10. - naturevic

 

Hányszor érezted már úgy esténként egy hosszúra nyúlt nap után, hogy egy percig nem bírod tovább, aludnod kell? Ugye sokszor? Nos, természetesen bírnád még, hiszen az ember nem csak reggeltől estig képes ébren maradni. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy van egy határ, amikor a szervezet nem nagyon tolerálja már az ébrenlétet. Persze először különböző jelekkel próbálja a tudtunkra adni, hogy ideje lenne pihenni, azonban ha ezt nem tesszük meg, komoly következményei lehetnek. Már az is meglátszik rajtunk, ha pár napig kevesebbet alszunk, mint szoktunk: nem tudunk a munkára odafigyelni, koncentrálni, romlik a teljesítményünk, ezzel párhuzamosan pedig növekszik a stressz szintünk.

shutterstock_285725876.jpg

11 nap a rekord

Az eddigi rekord 11 nap volt – ennyit töltött ébren egy amerikai diák még 1964-ben. Randy Gardner mindössze 17 éves volt, mikor felállította a rekordot, összesen 264 órán át nem aludt. Azóta azonban nem született újabb csúcs, legalábbis hivatalosan nem. Ennek pedig nem az az oka, hogy nem tudják megdönteni az eddigi 11 napot, hanem az, hogy a Guiness Rekordok Könyve nem támogatja az alvásmegvonással kapcsolatos rekordok fölállítását. Vagyis akármennyit van is ébren valaki, nem kerül be a könyvbe. Ennélfogva lehetséges, hogy már megdőlt a csúcs, de hivatalosan ezt nem dokumentálta senki. A Guiness Rekordok Könyve egyébként azért nem támogatja az alváshiányos rekordokat, mert károsak az egészségre, és elég nehezen igazolhatók.

Figyelmeztet a szervezet

Mikor huzamosabb ideig nem alszunk, a szervezetünk figyelmeztet, hogy ideje lenne pihenni: ásítozni kezdünk, a szemeink szúrnak, „leragadnak”, koncentrációs képességünk drasztikusan csökken. Ezek folyamatosan fokozódnak. Ha figyelmen kívül hagyjuk a szervezetünk jelzéseit, még komolyabb figyelmeztetést fog alkalmazni: 4 nap után már hallucinációk léphetnek fel, és ezek is folyamatosan súlyosbodhatnak. Ha valaki még ennél is tovább ébren van, teljesen kifordulhat magából, elveszíti a józan ítélőképességét, nem reálisan érzékeli a külvilágot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alvasszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr687776314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása