Alvásszakértő

Miért nem ajánlott enni alvás előtt?

2015. október 22. - naturevic

 

Biztos sokszor hallottad már, hogy ne tömd tele magad elalvás előtt. Elég sokszor elhangzik ez az intelem, a magyarázat azonban kevésbé. Éppen ezért, jó néhány ember csak legyint, és boldogan nyitogatja a hűtőt este 10-kor, és eszik meg bármit, ami a keze ügyébe kerül. Abba most ne menjünk bele, hogy az ideális testsúly szempontjából sem túl szerencsés ilyen későn nekiesni a hűtőszekrénynek, bár ez is tény. Van azonban más oka is annak, hogy jobb ezt mellőzni, méghozzá az, hogy az alvásunk rovására megy, ha túlságosan teli hassal fekszünk le. De vajon mi ennek az oka, miért rossz, ha sokat eszünk alvás előtt?

shutterstock_113204029.jpg

Nem pihen a szervezet

A kérdésre igen egyszerű a válasz: mert így nem tud pihenni a szervezet. Éjjel ugyanis regenerálódni kéne, nem csak az agyunknak, hanem a többi szervünknek is. Ha azonban jó alaposan megtöltjük a gyomrunkat, az emésztőszerveink az emésztéssel lesznek elfoglalva, és nem tudnak pihenni. Emiatt az alvás nyugtalanná válik. 

 

De én tudok így aludni…

Az előbb leírtakkal sok ember vitatkozik, mondván, ők nagyon is jól alszanak teli gyomorral. Vagy csak nem veszik észre, hogy nem alszanak jól. Ezek az emberek általában tényleg alszanak, de felületesen, sokat mocorogva, dobálva magukat. Ezt ők nem veszik észre, de nem tudnak igazán mélyen aludni, ami pihentető lenne. Nem értik, hogy miért olyan fáradtak reggel, sokszor lecserélik a matracot, az ágyneműt, akár a komplett ágyat, mert azt hiszik, az a hiba (ami egyébként tényleg gyakori) – pedig csak nem kéne annyit enni alvás előtt, főleg nem nehéz ételeket.

 

Mit és mikor?

Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mit vacsorázzunk és mikor. Nos, az az ideális, ha könnyű ételeket fogyasztunk, például csirkemellet salátával, natúr joghurtot, müzlit. Ami az időpontot illeti, az a legjobb, ha legalább 2-3 órával lefekvés előtt eszünk utoljára. Így a szervezetünknek van ideje rendesen megemészteni az ételt, és nem alvás közben kell ezzel foglalatoskodnia, amikor inkább pihennie kellene. Ha ezt a két egyszerű szabályt betartjuk, pihentetőbb és nyugodtabb alvásra számíthatunk hosszabb távon is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alvasszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr378011597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zZz 2015.10.22. 20:53:10

Ennek ellentmond az, miért alszanak olyan jókat ebéd után egyesek.

Bambano 2015.10.22. 21:02:28

Miért, nem ajánlott?
"Abba most ne menjünk bele, hogy az ideális testsúly szempontjából sem túl szerencsés ilyen későn nekiesni a hűtőszekrénynek, bár ez is tény.": pedig érdemes lenne belemenni, mert ezt az úgynevezett tényt nem túl rég megcáfolták.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.22. 21:27:58

@Bambano: Én is olvastam. Csináltak egy elég nagymintás tesztsorozatot, és végül arra jutottak, hogy akik későn is esznek tulajdonképpen nem önmagában attól híznak jobban, hogy későn ettek, hanem, hogy gyakorlatilag eggyel többször esznek, mint azok, akik már nem esznek későn.
Ezt kiküszöbölve, ha ugyanazt a kalóriamennyiséget vitte be a nap során a későn evők csoportja mint a későn már nem evőké- csak az utolsó étkezést a lefekvés előttre időzítve- nem tértek el egymástól a két csoport tömeggyarapodási mutatói..

Alick 2015.10.22. 22:31:05

@zZz: biológiailag napi két alvási ciklusra vagyunk programozva.

KK69 2015.10.23. 08:16:49

Tehát ne főzzünk vacsorát, hanem az ebéd legyen a főétkezés, azaz heti ötször étteremben étkezzünk. Aki nem akar/tud ennyit költeni, vagy tudni akarja, mi kerül az ételébe, vagy csak szimplán szeret főzni, az főzhet este, de nem ehet belőle, hanem másnap eheti meg a munkahelyen, dobozból.

Még ebbe is belemegyek, ha nagyon muszáj. De azt tudom, hogy ha ebéd után már csak egy müzlit ennék, akkor éjfélkor a gyomrom korgására ébrednék, és egész éjjel dobálnám magamat... - amíg le nem szaladnék a hűtőhöz.

Hatja2 2015.10.23. 09:11:05

@zZz: az nem jó alvás, hogy 10 percenként megébredve horpasztasz a kanapén másfél órát. vagy a te ismerőseid ebéd után lefekszenek fél1-kor és este fél9-kor ébrednek kipihenten? mert akkor nem szóltam

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2015.10.23. 11:51:02

Úgy baromság, ahogy van.

@KK69: által részletezett okok miatt én is elsősorban vacsorázok, nem ebédelek, mert az munka közben mindig úgy adódik hogy vagy van rá idő, vagy nincs. Tehát kényelmesen jól bevacsorázok, attól végképp el is álmosodok és úgy alszok utána mint a kő, legtöbbször pontosan ugyanabban a testhelyzetben talál a hajnal.

Aki túl sokat eszik, meghízik, aki nem, az nem. Ha valaki nem mozog, a szervezete nem fogja üresjáratban ledolgozni az energiát csak azért mert nem alszik. A gyomrom pedig nyugadtan aludhat és regenerálódhat napközben, amíg a dolgomat végzem. Váltott műszakban dolgozunk és eddig még egyikünknek sem volt oka panaszra.

calvin&hobbes 2015.10.23. 12:44:28

En ugy olvastam, es nalam ez mukodik is, hogy muszaj/kell enni lefekves elott (kb 30 perc) de nem mindegy, hogy mit... Konnyu de proteinben gazdag es legyen benne szenhidrat is. En altalaban munka utan edzek az pedig annyira felporgeti az anyagcseremet, hogy ha nem eszek amikor hazaertem (9-9:30 - agyhoz jutok, altalaban 10:00 korul) akkor kepes vagyok hajnal kettokor arra ebredni, hogy ragom a parnamat, mert ehezem.... A menu altalaban valamilyen protein turmix mogyorovajjal, spenot tojasfeherjevel, csirke quinoaval stb... az adag pedig fontos, a szokasos tenyernyi feherje/ket maroknyi zoldseg/egy maroknyi gyumolcs/ huvelykuj zsir arany....

A masik, hogy nem a hasunk pihentetese a cel, hanem hogy elkeruljuk a gyomoregest es annak a szovodmenyeit. A problema, hogy az emesztesi rendszerunk nem arra lett kitalalva, hogy vizszintesen emesszunk, ha fuggolegesen vagyuk (e.g. ulunk) akkor a gravitaco segiti az etel utjat... ha rogton lefekszunk az megnoveli az eselyet a gyomoregesnek...

min 2015.10.23. 17:28:36

@calvin&hobbes: milyen érdekes, hogy fejenállva is tudsz nyelni és simán végigutazik a kaja a beleiden :-) Köze nincs a gravitációhoz.
süti beállítások módosítása