Alvásszakértő

Az emberek nagy része alvászavaros – te is közéjük tartozol?

2015. június 14. - naturevic

Az alvás nagyon fontos része az életünknek. Elméletileg az a célja, hogy kellően regenerálódni tudjunk a következő nap, újabb kihívások előtt. Mégsem ilyen egyszerű azonban a történet, ugyanis annak ellenére, hogy fáradtak vagyunk, elég sokan küzdünk azzal a problémával, hogy nem tudjuk magunkat normálisan kialudni. Alig várjuk, hogy ágyba zuhanjunk, aztán mégis álmatlanul forgolódunk órákon át, ha pedig nagy nehezen elaludtunk, minden neszre felébredünk, ezt pedig megint rövidebb-hosszabb ébrenlét követi. Reggel aztán olyan álmosan és kialvatlanul ébredünk, mintha le sem feküdtünk volna. Ismerős a helyzet? Ha igen, akkor valószínűleg Te is az alvászavarral küzdők táborát erősíted. De vajon mi lehet ennek az oka?

Túlpörgünk napközben 

Előfordulhat, hogy a körülmények a hibásak: túl meleg van, nincs levegő a szobában, nincs elég sötét, túl sok a zaj, esetleg kényelmetlen a matrac, amin alszunk. Ha úgy sejtjük, hogy ez lehet a probléma gyökere, igyekezzünk ideális körülményeket teremteni az alváshoz. Nagyobb részben azonban más oka van az álmatlanságnak.

shutterstock_194136236_kicsi.jpg

A mai rohanó világban túl sok inger éri az embert a nap folyamán, és ha ez még nem lenne elég, rengeteg a kötelezettség, a felelősség, ami bizony stresszel jár. A stressz pedig a legnagyobb ellensége az alvásnak – a stresszé pedig az alvás, így ez nagyon könnyen képes ördögi körré válni. Ha nem tudjuk kellőképpen kipihenni magunkat, nem tudunk kikapcsolni, feltöltődni, egyre rosszabb lesz a teljesítményünk a mindennapok során. Ez további stresszt szül, amitől viszont még inkább romolhat a helyzet az alvással. Ez az állapot hosszútávon kiégéshez, közönyhöz, depresszióhoz is vezethet, ezért nem árt, ha kezelésbe vesszük a problémát.

Fontos a rendszeres lazítás

Bár az előzőek alapján szinte lehetetlennek tűnik a probléma megoldása, nem az, bár nem is mindig egyszerű. Első körben érdemes egy hosszabb szabadságot kivenni, amikor is egy percet sem foglalkozunk a munkával, a mindennapi gondokkal. Ez az első pár napban valószínűleg nem fog menni, de fokozatosan sikerülhet elfelejteni a gondokat, és egyre többet aludhatunk, ami jobb teljesítményhez, és a stressz elillanásához vezethet. Ha viszont mindez kevés, érdemes lehet szakember segítségét kérni a stressz kezeléséhez.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alvasszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr837542368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2015.06.14. 15:39:43

egy olyan helyen ahol sok a stresszes depressziós ember ez nem csoda

Bmw 2015.06.14. 16:24:23

nem kéne 12 órát dolgoztatni az embereket heti 60 órában
90.000 ft ért talán nem lenne ennyi depressziós.

efi 2015.06.14. 17:21:35

Meg reggel 6-kor, 7-kor, fél 8-kor kezdeni a melót. Persze, hogy mindenki kialvatlan, még az is, aki jól alszik, mert nem eleget.

bontottcsirke 2015.06.14. 19:41:28

Idióta ország ez 7.30-as melókezdéssel. Minekm amikor mindenki a kávét kevergeti meg pofázik kilencig?
süti beállítások módosítása