Alvásszakértő

Ezt teszi velünk a kevés alvás

2015. április 04. - naturevic

Mostanság meglehetősen gyakori probléma a túl kevés alvás, ami főleg a mindennapok feszített tempójának köszönhető. A legtöbb felnőtt embernek egyszerűen nincs ideje eleget aludni, főleg akkor, ha a hobbijukra, társas kapcsolataikra is szeretnének némi időt szánni. További probléma, hogy sok esetben az ágy nem megfelelő, lehetetlenné teszi a pihentető alvást. Ez azonban hosszabb távon igen veszélyes, a kialvatlanság ugyanis előbb-utóbb bizony megbosszulja önmagát.

 

De mivel is jár ez hosszútávon pontosan?

  1.     Felgyorsul az öregedés. A túl kevés alvás bizony a külsőnkön is nyomot hagy. Hamar megfigyelhető, hogy a szokásosnál korábban jelennek meg az arcon ráncok, a bőr fakóvá, színtelenné válik, a szemet sötét karikák ölelik körül. Egyik sem éppen a fiatal és üde arc jellemzője.
  2.     Agysejtek pusztulása. Rövidtávon is megfigyelhetjük, hogy ha nem alusszuk ki magunkat, kevésbé tudunk koncentrálni, nem pörög annyira az agyunk, mint máskor. Hosszútávon még rosszabb a helyzet: a krónikus alváshiány az agysejtek pusztulásához vezet, ami sajnos visszafordíthatatlan folyamat.

    kialvatlan.jpg
  3.     Nő a stroke kockázata. A kevés alvás bizony növeli a stroke kockázatát is. Furcsa módon éppen azok a leginkább veszélyeztetettek a, akik egyébként teljesen egészségesek, és más kockázati tényező nem áll fenn náluk stroke-ra.
  4.     Könnyebben alakulhatnak ki szívbetegségek. Egy kutatás szerint azoknál az embereknél, akik kevesebb, mint hat órát alszanak naponta, illetve éjjelenként többször is felébrednek, majdnem másfélszer annyi esélyük van a halálos kimenetelű szívbetegségekre, mint azoknak, akik többet és jobban alszanak.
  5.     Gyakoribbá válnak a daganatos megbetegedések. A keveset alvók körében megnő a daganatos betegségek kialakulásának kockázata. Sőt, azoknál a daganatos betegeknél, akik napi hat óránál kevesebbet alszanak, a daganat agresszivitása is fokozódik, így gyakrabban kell halálos kimenetellel számolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://alvasszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr387338224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása