Alvásszakértő

Öt dolog, ami biztos nem segít az elalvásban!

2015. június 22. - naturevic

Kevés idegesítőbb dolog létezik annál, amikor fáradtak vagyunk, de nem tudunk elaludni. Ezt még lehet fokozni esetleg azzal a tudattal, hogy reggel korán kell kelnünk, így még jobban bosszant, ha nem megy az elalvás. Sokan sokféle praktikával próbálkoznak ilyenkor, hogy minél hamarabb el tudjanak aludni, azonban nem ritka, hogy éppen az ellenkező hatást érik el vele. Minél jobban pörgünk ugyanis azon, hogy aludjunk már, annál kevésbé sikerül.

Az alábbiakban felsorolunk öt dolgot, amit semmiképp ne csinálj, ha aludni akarsz végre!

  1. Ne bámuld az órát! A leggyakoribb hiba, hogy az órát lessük, és számolgatjuk, hogy mennyi időnk lenne még aludni, ha végre sikerülne. Ez általában azt eredményezi, hogy egyre idegesebbek leszünk amiatt, hogy milyen kevés időnk van az alvásra, emiatt még kevésbé fog menni.
  2. Ne kapcsold be a tévét! Sokan kapcsolják be a tévét, ha nem megy az elalvás, de ez gyakorlatilag egy öngyilkos akció: ha amúgy se tudjuk az agyunkat kikapcsolni, a tévé csak rontani fog a helyzeten, mivel elkezdünk arra figyelni, amit hallunk. Emellett az sem segít, hogy fénnyel tölti meg a hálószobát.
  3. Ne agyalj a másnapi feladataidon! Ez többnyire a maradék álmot is kiűzi a szemedből, főleg, ha komoly dolgokat határozol el – azonnal cselekvésvágy kerít a hatalmába, és legszívesebben azonnal nekilátnál a megvalósításnak. Az elalvás előtti időszak nem a legjobb arra, hogy megtervezd a következő napot!

    shutterstock_172001879_kicsi.jpg
  4. Ne forgolódj álmatlanul! Bár ez furcsán hangozhat, de nem jó, ha ide-oda forgolódva próbálod álomra kényszeríteni magad. Kelj fel és csinálj valamit – olvass egy kicsit, írj bevásárló listát, rakj rendet a szobában, ha addig nem tetted meg. Ha egy kicsit kizökkensz a „nem tudok aludni” állapotból, sokkal könnyebben fog menni!
  5. Ne számold a bárányokat! Sokszor hallhatod a tanácsot, de valójában nem segít, ha nekiállsz bárányokat számolni, sőt! Csak még egy kis gondolkodnivalót adsz magadnak, amin járathatod az agyadat, és nem tudsz kikapcsolni. Igyekezz inkább kiüríteni a fejedet, azzal valószínűleg hamarabb célt érsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://alvasszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr177564326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barneby 2015.06.22. 21:55:45

A legjobb megoldás, ha a légzésemre/szívverésemre figyelek, az elég hipnotikus. Az is segíteni szokott, ha megpróbálok felidézni egy képet, minél részletgazdagabban. Legvégső esetben a szemem lefárasztásával sikerül elaludnom. Ezek valamelyike a legdurvább esetekben is működik. A legfurább, de mégis működő megoldás: felemelem a lábamat függőlegesbe (a falnak támasztom), attól elálmosodom. Valószínűleg köze van ahhoz, hogy így több vér, azzal pedig több hormon jut a fejembe. Valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy a lefekvés (vagyis vízszintesbe helyezkedés) utáni percekben van a legtöbb esélyem az elalvásra.

Gour (törölt) 2015.06.22. 22:10:10

Most dobtam be egy altatót.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.06.22. 22:42:58

Én lefekszem és becsukom a szemem, tuti módszer az elalvásra :)

Fehérlapos 2015.06.23. 08:11:43

A legjobb altató ilyenkor egy numera, ha máshogy nem megoldható, akkor SK.

joshua80 2015.06.23. 10:17:47

A stresszes élet tünetei után, álljon itt egy természetes megoldás is:
L-Tryptophan (500mg)
ami egy egyszerű aminosav, ellazít, és már alszol is...
Keress rá a shop.builder oldalon, és nézd meg a tapasztalatok részt, elég sokan dicsérik.
És ami a lényeg, természetes!

s 2015.06.23. 10:22:51

"Az elalvás előtti időszak nem a legjobb arra, hogy megtervezd a következő napot!"

vs

"írj bevásárló listát"

Tehát még aznap bevásárolsz. Ettől gecire el fogsz aludni. Ha szerencséd van, akkor épp az autóban, vezetés közben.

Nagy tudós vagy ám te is.

_B_ 2015.06.23. 11:32:10

@joshua80: A természetes az, hogy lefekszel egy csendes sötét helyen, és elalszol. Alváshoz bármit beszedni rohadtul nem természetes. Pláne ha valaki sportol, nem szabad hogy gondja legyen az alvással

joshua80 2015.06.23. 12:23:01

@_B_: Én ezt nem is vitatom. Mint ahogy az is természetes, hogy egészséges ételeket eszel, nem stresszes az életed, és így a testnek minden szükséges erőforrása meg van ahhoz, hogy pl. biztosítani tudja a nyugodt alvást...

devilstrueface 2015.06.23. 13:33:03

és, ha ez az öt kipipálva és már majdnem alszol akkor jön az, hogy szomszédék elkezdenek dugni. mindegy, hogy éjfél vagy hajnal kettő van, akkor is.
ekkor jöhetne a füldugó, csak akkor meg 6kor az ébresztőt se hallod majd meg... de mindegy is lenne, mert álmos se vagy többé.

ZON 2015.06.23. 14:09:02

-Háromig számolok, és alszom.
-Ez ilyen egyszerű?
-Hát, néha fél négyig is...

Én életemben nem aludtam olyan jól, mint sorkatona koromban. Gondolom a fizikai kimerültség, a szabott napirend stb. Azóta, ha nem jön álom a szememre, elképzelem magam zöld katonaruhában, ágyon fekve, és 3 percen belül alszom.
Biztos röhejesen hangzik, de nekem bevált.

devilstrueface 2015.06.23. 14:37:59

@ZON: erről jut eszembe a friss (tegnapi) történet. küzdősport edzésem volt, este 10 körül értem haza. fürdés, kis net aztán irány az ágy. háttérinfó, szombaton meccsem lesz, edzőm kikészített teljesen, mire hazaértem kipihentebb voltam, de azért éreztem a fáradságot. na szóval, fekvés le. ha jól emlékszem legalább másfél órát fetrengtem ezután... mondjuk eléggé stresszeltem a meccs miatt, pörgött az agyam rendesen. szóval fizikai kimerültség ide vagy oda ez teljesen betett. lényegében nem is éreztem már a pár órával korábbi edzést.
süti beállítások módosítása