Alvásszakértő

Hogyan szabaduljunk meg a horkolástól?

2015. június 09. - naturevic

Az alvást zavaró tényezők között élen jár a párunk horkolása. Kevés idegesítőbb dolog van annál, amikor nem tudunk a szeretett ember mellett aludni, mert olyan, mint egy barnamedve. Az együtt alvás egy olyan intim része a párkapcsolatnak, amit nem szívesen adunk fel, hosszabb távon azonban lehetetlen úgy élni, hogy sosem tudjuk normálisan kialudni magunkat. De miért horkolnak az emberek – főleg a férfiak – és van-e erre megoldás?

 

Miért horkolunk?

 

A horkolást általában a gyenge izomtónus okozza, vagyis az, ha álmunkban ellazulnak az izmaink. A horkoló embert azért nehéz felébreszteni, mert az izmok pont a legmélyebb alvási fázisban lazulnak el leginkább. A hanyatt fekvés kifejezetten kedvez a horkolásnak, mert a hátracsúszó nyelv szűkíti a levegő útját. Minél gyengébbek az izmok, annál jobban horkol az ember. Hajlamosító tényező az elhízás is, a fölösleges zsírréteg miatt, ami szintén a levegő útját szűkíti. Sajnos azonban alkati adottságok, betegségek is közrejátszhatnak, valamint a dohányzás is, ami megduzzasztja a nyálkahártyát.

 

shutterstock_130173548.jpg

 

Mit lehet tenni?

 

A horkolásba azért nem kell beletörődni, van néhány praktika, illetve orvosi módszer, ami segíthet:

 

  • Fogyás. Ahol az elhízás lehet az ok, ott egyértelmű, hogy segíthet, ha leadjuk a felesleget – ez egyébként más szempontból is hasznos, mivel az ideális testsúly az egészségre is jó hatással van.

  • Oldalt fekvés. Próbáljunk az oldalunkra feküdni a hátunk helyett, így a nyelv nem tud hátracsúszni.

  • A dohányzás abbahagyása. Ha lemondunk a cigiről, megszűnik a nyálkahártya duzzanata, így kevésbé valószínű horkolás.

  • Ne együnk sokat lefekvés előtt! Ha sokat eszünk, az megterheli a szervezetet, az izmok pedig még jobban ellazulnak, így könnyebben kezdünk el horkolni.

  • Orrfújás. Sokszor az eldugult orr miatt horkolunk, ezért lefekvés előtt mindig gondoskodjuk róla, hogy a lehető legtisztábbak legyenek a légutak.

  • Párásítsunk! A túl száraz levegő is kedvez a horkolásnak, ezért a párásítás csodákra lehet képes.

  • Emeljük meg a fejünket! Ha a fejünk kissé magasabban van, nem tud a nyelv annyira hátracsúszni, hogy horkolást okozzon.

A bejegyzés trackback címe:

https://alvasszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr67530410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása