Alvásszakértő

Miért ébredsz ezerszer éjszaka?

2015. július 14. - naturevic

Vannak emberek, akik úgy alszanak, hogy szó szerint a ház is összeomolhatna körülöttük, abból sem vennének észre semmit. Legtöbben azért nem ilyenek vagyunk, a zajok általában eléggé negatívan tudják befolyásolni az alvást, felébredünk rájuk. 

Vannak azonban páran, akik szó szerint szinte minden neszre felriadnak. Tényleg nem kell nagy zajokra gondolni, elég lehet egy erősebb széllökés odakint, a telefon egyetlen rezgése. Ezek az emberek elég gyakran kialvatlanok, ami nem csoda: a többség számára csendesnek tűnő éjszaka teli van ilyen apró neszekkel, amik sokak számára hallhatatlanok, ők azonban felébrednek rá. De vajon mi okozza ezt a nyugtalan alvást?

 

shutterstock_219428317.jpg

Legtöbbször a stressz a hibás

A legtöbb ember élete teli van stresszel, mind a munka, mind a magánélet terén. A stressz sajnos egy folyamatos nyugtalansággal jár, még akkor is, ha ezt tudatosan nem érzékeljük. Egyfolytában zakatol az agyunk, a problémáinkon és azok megoldásain gondolkodunk, persze, hogy így nem lehet rendesen aludni. Az agy nem kapcsol ki teljesen, ezért nem is tudunk elég mélyen aludni.

 

Kényelmetlen fekhely

Bizony-bizony a stressz mellett talán a második leggyakoribb oka annak, ha éjszaka felébredünk a rossz és kényelmetlen ágy, illetve matrac. Hiába vagyunk borzalmasan fáradtak, ha fizikailag nincs meg a komfort, akkor az elgémberedő, sajgó végtagok nagyon sokszor felébreszthetnek. Mivel ez hosszú távon is rengeteg problémát okozhat, érdemes elgondolkodni azon, hogy új matrac után nézzünk. 

 

Koffein és nikotin

Bizony, ez a két szer képes annyira túlstimulálni, hogy akkor sem tudunk normálisan aludni tőlük, ha egyébként nagyon is fáradtnak érezzük magunkat. Amennyiben egyéb okot nem találunk a rosszul alvásra, érdemes csökkenteni ezek fogyasztását, ha nem is szüntetjük meg teljesen. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy délután 3 óra után már ne igyunk koffeintartalmú italt!

 

Túl sok evés

Ugye milyen jól esik egy kiadós vacsora után, alaposan jóllakva bezuhanni az ágyba? Na ez az, ami nem jó ötlet, ha aludni is szeretnénk az éjjel! Ha ugyanis túl sokat eszünk lefekvés előtt, a szervezet az emésztéssel lesz elfoglalva, nem tud pihenni. Ennek az lehet az eredménye, hogy többször is ébredünk, álmatlanul forgolódunk. Ha nagyon túllőttünk a célon, gyomorfájdalom is előfordulhat. Legjobb, ha lefekvés előtt 2 órával eszünk utoljára, és inkább csak valami könnyű ételt, így ez biztos nem befolyásolja majd az alvást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alvasszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr207627846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása